Често задавани въпроси

Общо за марката Aquafresh®

Къде върху опаковката на Aquafresh® се намират данните за срока на годност?

Срокът на годност на продукта е отбелязан върху перфорираната част от тубата и върху капака на кутията.

Съдържа ли пастата за зъби Aquafresh® глутен?

Съставките на пастата Aquafresh® не съдържат глутен, както и процесът на производство.

Има ли латекс в материала, от който е изработена тубата Aquafresh®?

 Не, тубите на пастата за зъби Aquafresh® не съдържат латекс, както и вещества, свързани с латекса.

Налични ли са продуктите Aquafresh® в други държави?

GSK продава продуктите Aquafresh® в Северна и Южна Америка, Европа, Западна и Южна Африка, в Близкия Изток, Азия, Австралия и Нова Зеландия. Повечето продукти, които продаваме из целия свят, често пъти са съобразени с местните законови изисквания и желанията и потребностите на потребителите. Затова продуктите на Aquafresh®, които може да намерите в други държави, могат да се различават донякъде от продуктите, предлагани в България.

 

Въпроси за здравето на зъбите

По какъв начин флуоридът предпазва зъбите ми от възникването на кариес?

Флуоридът предпазва зъбите от възникване на кариес чрез процес, наречен реминерализация. Кариесът обикновено възниква върху много малко увредено място на зъбния емайл. Под непрестанното въздействие на киселини и бактерии това увредено място много бързо става напълно развит кариес. Киселините имат важна роля в развитието на кариеса, тъй като отнемат минералите от зъбите (калция и фосфора) и така намаляват устойчивостта срещу разваляне на зъбите. Този процес се нарича деминерализация. Флуоридът предотвратява ефекта от действието на киселините и подпомага спирането на деминерализацията като компенсира загубата на минерали на увреденото място. Пастата за зъби Aquafresh® предотвратява развитието на кариес като подпомага отстраняването на бактериите, които са източник на вредни киселини и причиняват деминерализация на зъбите. Освен това пастата за зъби Aquafresh® обогатява кристалната структура на зъбите с флуорид и я правят по-устойчива на киселини. С други думи пастата за зъби Aquafresh® заздравява зъбния емайл.

Какво е зъбна плака, зъбен камък и гингивит?

Зъбната плака е слой микроорганизми под формата на лепкаво вещество, който се увеличава върху зъбните корони и се разширява по дължината на зъбните корени. Тя е безцветна и прозрачна. Зъбната плака е основа за възникване на кариеси и заболявания на пародонта. По-твърдите наслоявания върху зъбите се наричат зъбен камък. Гингивитът е възпаление на венците, съпроводено от зачервяване, отичане и кървене.

Безопасно ли е използването на паста за зъби с флуорид за хората, които използват вода, съдържаща флуорид?

Големите специализирани стоматологични асоциации, включително Американската и Британската стоматологична асоциация (ADA и BDA), препоръчват употреба на паста с флуорид два пъти дневно за всички потребители, независимо от възрастта и независимо от това дали живеят в области, където водоснабдителната система вече съдържа флуорид (Източници, свързани с въпросите за здравето на устната кухина – Oral Care Issues Management Resource, юли 2003 г.). Публикуваният наскоро доклад на Кохран (Cochrane) обхваща 56 клинични изследвания, с над 42 000 участници. Резултатите доказват, че употребата на паста с флуорид има важни предимства за потребителите (приблизително 25% по-малко кариеси) и в областите, където водоснабдителната система вече съдържа флуорид.

Източници: Marinho, VCC, Higgins, JPT, Sheiham, A., Logan, S.; Fluoride toothpastes for preventing dental caries in children and adolescents (Пасти за зъби с флуорид за предотвратяване на зъбен кариес при деца и младежи), (Доклад на Cochran) The Cochrane Library, Бр. 1, 2003 г., Oксфорд.